Nærområdet

På denne siden finner du nyttig informasjon om Ølnesseter Hyttegrend sitt nærområde. Her kan du lese om områdets historikk, hvilke morsomme aktiviteter som foregår i hyttefeltet gjennom året og hvor de beste turene går. Har du allerede sett deg ut drømmetomta, finner du også nyttige linker til veien videre med realisering av hyttedrømmen.

låve i solnedgang

Historien om Ølnesseter

Ølnesseter er ei gammel setergrend vest for Bagn. Setergrenda ligger på omkring 1000 moh. øverst i tregrensa. Det er flere seterlag i området; Bøhnseter, Blomstølen, Grovkløv og Ølnesseter, og det er fremdeles drift på en del av dem.

I tillegg til seterhistorikk er det flere jernutvinningsanlegg på Ølnesseter, de eldste datert til ca 400 år før Kristi fødsel. I området finner man også hundretalls av kullgroper. De har tilknytting til jernutvinningen, som ble en “eksportindustri” for området, samt at det ble levert til gardssmier lokalt. Den gamle Kongevegen går gjennom vestre del av området, og var en viktig ferdselsåre for å få fraktet jernet til både inn- og utland.

Når seterdrifta starta, vet man ikke. Men det har sannsynligvis vært fastboende i området frem til svartedauen. Mange steder kan seterdrifta dokumenteres helt tilbake til Vikingtiden. Ølnesseter ligger i utkanten av det kalkrike fyllitt-dekket som trekker seg lenger nord i Valdres og gir en mer mosaikkprega berggrunn. Noen steder er det svært kalkrikt, og beiteforholdene her er svært gode. Området har vært nytta til beiting og støling i svært lang tid. En teori er at fast bosetning ble endret til støling etter at jernutvinningen avtok for ca 400 år siden. Videre at enkelte setre ble etablert i kombinasjon med jernutvinning og/eller annen ressursutnytting i fjellet. I eldre jernalder ble malmen brent, uten at det ble brukt kull. I yngre jernalder begynte man å benytte kull og fikk dermed en høyere temperatur og bedre stål. Ut ifra alle kullgropene forstår man at aktiviteten knytter seg til yngre jernalder/mellomalder.

Vil du lese mer historikk om Ølnesseter?

Nøkkelen til det gode liv!

Nøkkelen vi bruker i logoen til Ølnesseter Hyttegrend, er den gamle seterbunøkkelen fra den seteren på Ølneseeter som tilhører gården Kveo i Reinli. Familien som eier gården har lange tradisjoner på Ølnesseter. De var en av initiativtakerne til å få flere folk til fjells. Tanken er: Nøkkelen til det gode liv!

Les merMindre

Hva skjer på Ølnesseter?

Påske - Påskerenn og grillkos!

Det årlige påskerennet arrangeres alltid på Påskeaften. Dette er uhøytidelig skigøy for alle, der du møter naboen i vennskapelig dyst. Vi fyrer også opp grillen og serverer pølse og drikke. En hyggelig og morsom familieaktivitet i forhåpentligvis strålende påskevær!

Kongevegtrippelen

Bagn og Begna Idrettslag arrangerer tre konkurranser som utgjør Kongevegtrippelen. Kongevegløpet er et klassisk turrenn på ski, Kongsvegrittet er et terrengsykkelritt, og Bjødalskampen OPP er et motbakkeløp. Bli med på denne populære konkurransen, som går gjennom hele året.

Advent- Juletrejakt og gløggkos!

Andre helga i desember inviterer vi alle til å plukke ut sitt eget juletre. Vi hjelper deg med hogsten og frakta bort til hytta. Pølser, gløgg og pepperkaker hører selvsagt også med. Og det er alltid noen som har med seg deilig kake! Dette er en hyggelig sammenkomst for alle hytteeierne på Ølnesseter, og er en fin start på jula!

Aktiviteter i Sør-Aurdal

Sør-Aurdal byr på tilbud og aktiviteter for de fleste. Her er noen av mulighetene du har.

Se også fanen aktiviteter for flere aktivitetsmuligheter ellers i Valdres.

Fjelltopper du ser rundt deg på Ølnesseter

Turanbefalinger rett fra hyttedøra

Bjødalskampen

Bjødalskampen 1158 m.o.h er en fin topptur som tar ca 3-4 timer tur/retur. Her går du på tydelige stier i lettkupert terreng, og tar du med fiskestanga kan du fiske røye og ørret i Bjødalsvannet. Vannet er også langgrunt for de som ønsker et forfriskende bad. Her er det også fint å telte.

Nystølsvarden

Ønsker du en litt lengre skitur kan du gå til Nystølsvarden. Toppen ligger 1296 m.o.h og har en fantastisk utsikt. Dette er en av Valdres fineste skiturer, selv om vi strengt tatt må innrømme at selve toppen «dessverre» ligger i Hallingdal 🙂

Sikteskiva på Ølnesseterfjellet

For en koselig liten kveldstur er sikteskiva på Ølnesseterfjellet et ideelt mål. Her er det fint å skue ut over horisonten, der man både får det nære og fjerne innpå seg. Her kan stillheten og roen i fjellet få enhver til å reflektere over det lille mennesket i den store verden.

Laugartjernet

En annen, kortere tur er til Laugartjernet. Dette er et fint lite tjern med perfekt dybde for de minste. En fullgod fjelltur for de minste, eller en hyggelig rusletur for de med litt lengre bein. Og oppi siden er det bygget «borg», der nok mangt et slag er utkjempet! Navnet Laugartjernet kommer av «å lauge seg», som betyr «å vaske seg».

Relevante linker

Utsikten på Ølnesseter – Anbefalt av optikere!

Jobber du intensivt foran en pc-skjerm hele uka? Å la blikket få hvile på en horisont langt borte gir balanse og hvile for anstrengt øyemuskulatur. Gi øynene dine ferie – prøv panoramautsikten på Ølnesseter!

crossmenu