Nærområdet

På denne siden finner du nyttig informasjon om Ølnesseter Hyttegrend sitt nærområde. Her kan du lese om områdets historikk, hvilke morsomme aktiviteter som foregår i hyttefeltet gjennom året og hvor de beste turene går. Har du allerede sett deg ut drømmetomta, finner du også nyttige linker til veien videre med realisering av hyttedrømmen.

Hytte i solnedgang

Historien om Ølnesseter

Ølnesseter er ei gammel setergrend vest for Bagn. Setergrenda ligger på omkring 1000 moh. øverst i tregrensa. Det er flere seterlag i området; Bøhnseter, Blomstølen, Grovkløv og Ølnesseter, og det er fremdeles drift på en del av dem.

I tillegg til seterhistorikk er det flere jernutvinningsanlegg på Ølnesseter, de eldste datert til ca 400 år før Kristi fødsel. I området finner man også hundretalls av kullgroper. De har tilknytting til jernutvinningen, som ble en “eksportindustri” for området, samt at det ble levert til gardssmier lokalt. Den gamle Kongevegen går gjennom vestre del av området, og var en viktig ferdselsåre for å få fraktet jernet til både inn- og utland.

Når seterdrifta starta, vet man ikke. Men det har sannsynligvis vært fastboende i området frem til svartedauen. Mange steder kan seterdrifta dokumenteres helt tilbake til Vikingtiden. Ølnesseter ligger i utkanten av det kalkrike fyllitt-dekket som trekker seg lenger nord i Valdres og gir en mer mosaikkprega berggrunn. Noen steder er det svært kalkrikt, og beiteforholdene her er svært gode. Området har vært nytta til beiting og støling i svært lang tid. En teori er at fast bosetning ble endret til støling etter at jernutvinningen avtok for ca 400 år siden. Videre at enkelte setre ble etablert i kombinasjon med jernutvinning og/eller annen ressursutnytting i fjellet. I eldre jernalder ble malmen brent, uten at det ble brukt kull. I yngre jernalder begynte man å benytte kull og fikk dermed en høyere temperatur og bedre stål. Ut ifra alle kullgropene forstår man at aktiviteten knytter seg til yngre jernalder/mellomalder.

Vil du lese mer historikk om Ølnesseter?

Nøkkelen til det gode liv!Ølnesseter Hyttegrend, logo

Nøkkelen vi bruker i logoen til Ølnesseter Hyttegrend, er den gamle seterbunøkkelen fra den seteren på Ølneseeter som tilhører gården Kveo i Reinli. Familien som eier gården har lange tradisjoner på Ølnesseter. De var en av initiativtakerne til å få flere folk til fjells. Tanken er: Nøkkelen til det gode liv!

Hva skjer på Ølnesseter?

Påske
Påskerenn og grillkos!

Det årlige påskerennet arrangeres alltid på Påskeaften. Dette er uhøytidelig skigøy for alle, der du møter naboen i vennskapelig dyst. Vi fyrer også opp grillen og serverer pølse og drikke. En hyggelig og morsom familieaktivitet i forhåpentligvis strålende påskevær!

Kongevegtrippelen

Bagn og Begna Idrettslag arrangerer tre konkurranser som utgjør Kongevegtrippelen. Kongevegløpet er et klassisk turrenn på ski, Kongsvegrittet er et terrengsykkelritt, og Bjødalskampen OPP er et motbakkeløp. Bli med på denne populære konkurransen, som går gjennom hele året.

Advent
Juletrejakt og gløggkos!

Andre helga i desember inviterer vi alle til å plukke ut sitt eget juletre. Vi hjelper deg med hogsten og frakta bort til hytta. Pølser, gløgg og pepperkaker hører selvsagt også med. Og det er alltid noen som har med seg deilig kake! Dette er en hyggelig sammenkomst for alle hytteeierne på Ølnesseter, og er en fin start på jula!

Aktiviteter i Sør-Aurdal

Sør-Aurdal byr på tilbud og aktiviteter for de fleste. Her er noen av mulighetene du har.

Se også fanen aktiviteter for flere aktivitetsmuligheter ellers i Valdres.

Det er ikke uten grunn ”fisking i Valdres” er blitt et begrep. Fisket på Ølnesseter er intet unntak. Det er skogsvann, fjellvann, bekker og elver å velge mellom. Her er også flere gode pilkevann for den ”hardføre”.

Det nærmeste fiskevannet er Ranangen. Dette er et stort vann ca 20 minutters gange i skogområdet på østsiden av hyttegrenda. Du kan også kjøre nesten helt fram med bil. Her finnes ørret og abbor. Det er mulighet for å leie båtplass, hvis dette er ønskelig.

Ved Ranangen står det en lavo til fri disposisjon, med filosofien ”forlate den som man fant den.”  Og vart det ingen fisk, passer det bra å grille pølser på grillen inni lavoen i stedet for.

Øgntjednet ligger inn i fjellet, ca 30 minutter å gå. Videre innover (10-15 minutter) kommer du til Steintjernet. Enda videre innover (ca 15 minutter) kommer du til Bjødalsvannet. Her er det både Røye, Ørret og Abbor. Det er gode stier til disse vannene.

Dette er noen av våre nærmeste fiskevann. Det finnes også mange andre fiskevann i nærområdet.

Bjødalselva er 10 minutter og Høleraelven 20 minutters kjøring unna. Dette er fine ørretelver i skogområdene oppover mot fjellet.

Begna elv, er en av Østlandets mest populære ørretfiskeelver. Den strekker seg fra Vang i Valdres og sørover til Sperillen i Ådalen. Det finnes mange fine fiskeplasser med fiskesti langs land. Her er det tilrettelagt med rasteplasser og gapahuker. Begna har to ulike stammer av ørret. Det er den stedegne som lever i elva hele året, og den vandrende storørreten som går opp fra Sperrilen.

Begna egner seg bra både til flue-sluk og markfiske. Store variasjoner i elveløpet gir mange muligheter for et allsidig stangfiske. Ørret i kiloklassen er ikke uvanlig. Rekorden i nyere tid er en Speilørret på 9,1 kg.

Det er 12-15 minutter å kjøre fra hyttegrenda til nærmeste fiskeplass i Begna elv. For ytterligere informasjon, kart, fiskekort o.l ta kontakt og vi vil bistå!

Elvefisking i Sør-Aurdal

Jaktterrenget rundt hytteområdet er delt inn i tre soner, der Ølnesseter er beliggende i sone en.

Det søkes om jaktkort hvert år, og i de mest pressede periodene blir det loddtrekkning. Det er bra med både fugl og hare rundt Ølnesseter. Ta kontakt og vi vil bistå!

Alle bør oppleve Vassfaret – et område rikt på kultur og naturskatter, sagnomsuste historier og mystikk. Her er fjelltopper og sandstrender, dype skoger, bjørnehi og furuskog, møller og demningsanlegg. Det er svært fint å sykle innover, og mange fine plasser å raste på. Overnattingstur med hengekøye er en opplevelse for livet man sent vil glemme.

Mikkjel Fønhus hentet mye av sin inspirasjon herfra, og Fønhusdagene som blir arrangert hvert år, gir deg et lite innblikk i historiene her. Vel verdt et besøk.

Hengekøyer i Vassfaret

Når det er lite nok vann, er det mulig å juve nedover Hølerajuvet. Dette er en skikkelig gøy opplevelse, der du får utfordret deg selv, og mestre ting du kanskje ikke gjør så ofte.

For mer info: www.eoa.as

Juving i Valdres

Flåteferden nedover Begna er en snill variant av å rafte. Aldersgrensen er 5 år, og du får se landskapet fra en annen vinkel en du vanligvis gjør. Men selv om det er en snill variant, er det langt fra kjedelig. I elva er det flere stryk med full fart, men også roligere partier der man får tid til leik rundt båtripa. Samme gjeng tilbyr også «Stand up paddle». Dette er en utfordrende og gøy familieaktivitet. Alle aktiviteter har oppstart 11 km sør for Bagn.

For mer info: www.eoa.as

Jettegrytene ved Kvitingen er Nord-Europas dypeste jettegryter, ifølge noen kilder. Dette er et fantastisk turmål, lett tilgjengelig og fascinerende landskap.

jettegrytene ved kvitingen

Dette er et lite og koselig friluftsmuseum sør for Bagn, rett ved E 16. Det er 16 hus på museet, og flere faste utstillinger. Dyktige guider gir deg god innsikt i historiene fra 1920 og frem til i dag.

For mer info: https://valdresmusea.no/bagn-bygdesamling

Bagnsbergatn Gård er et nasjonalt krigsminne. Gården ligger høyt over Bagn sentrum, og ble innviet som krigsminne av kong Olav i 1986. I April 1940 var garden åsted for dramatiske krigshandlinger og det er i området satt ut tavler som viser kamphandlingene, samt minneplaketter der nordmenn og tyskere falt.

For mer info: https://www.valdres.no/opplevelser/bagnsbergatn-nasjonalt-krigsminne-p614073

I Hedalen er det et annet friluftsmuseum, Bautahaugen samlinger. Dette er et fint område å rusle og se seg om, og har flere gamle bygninger fra bl.a. Vassfaret og Vidalen. Området blir flittig brukt av lokalmiljøet, og er derfor godt bevart. Samlingen ligger rett ved butikken i Hedalen, så en is og sjokolade er innen rekkevidde. Og helt sikkert en kopp kaffe.

For mer info. https://www.hedalen.no/bautahaugen/

I Sør-Aurdal har vi to stavkirker, begge godt bevart og med guiding om sommeren. Det er spennende historier knyttet til begge to, og vel verdt et besøk.

Gjennom Valdres går det også en pilgrimsferd hvert år, som starter her i sør/øst og ender på Filefjell i vest. Ferden går innom begge stavkirkene, og mange andre på sin ferd gjennom Valdres. Du kan sette av en uke og gå hele turen, eller du kan ta en “hopp on/hopp off-variant”, og få med deg deler av turen.

Skilt pilgrimsvegen

Fjelltopper du ser rundt deg på Ølnesseter

Topper i Nord-øst

Nordøst

Topper i Sør

Sør

Topper i vest

Vest

Turanbefalinger rett fra hyttedøra

Bjødalskampen

Bjødalskampen

Bjødalskampen 1158 m.o.h er en fin topptur som tar ca 3-4 timer tur/retur. Her går du på tydelige stier i lettkupert terreng, og tar du med fiskestanga kan du fiske røye og ørret i Bjødalsvannet. Vannet er også langgrunt for de som ønsker et forfriskende bad. Her er det også fint å telte.

Nystølvarden

Nystølsvarden

Ønsker du en litt lengre skitur kan du gå til Nystølsvarden. Toppen ligger 1296 m.o.h og har en fantastisk utsikt. Dette er en av Valdres fineste skiturer, selv om vi strengt tatt må innrømme at selve toppen «dessverre» ligger i Hallingdal 🙂

Andreas og Inger

Sikteskiva på Ølnesseterfjellet

For en koselig liten kveldstur er sikteskiva på Ølnesseterfjellet et ideelt mål. Her er det fint å skue ut over horisonten, der man både får det nære og fjerne innpå seg. Her kan stillheten og roen i fjellet få enhver til å reflektere over det lille mennesket i den store verden.

Laugartjernet

Laugartjernet

En annen, kortere tur er til Laugartjernet. Dette er et fint lite tjern med perfekt dybde for de minste. En fullgod fjelltur for de minste, eller en hyggelig rusletur for de med litt lengre bein. Og oppi siden er det bygget «borg», der nok mangt et slag er utkjempet! Navnet Laugartjernet kommer av «å lauge seg», som betyr «å vaske seg».

Relevante linker

TETT PÅ

Ølnesseter Hyttegrend på Facebook
Facebooksiden til Ølnesseter

Webkamera
Webkamera i Ølnesseter Hyttegrend

Webkamera
Webkamera i hele Valdres

Yr.no
Enkel tilgang på værvarselet

Sør-Aurdal kommune
Nettsidene til Sør-Aurdal kommune

NETTPORTALER

Bagn.no
Lokal nettportal med aktuelle saker, hva skjer-kalender m.m.

Valdres.no
Nettportalen til Visit Valdres. God oversikt over aktiviteter og arrangement i Valdres

iValdres.no
Oversikt over tilbud og muligheter i Valdres, med spesielt fokus på bedrifter

SEVERDIGHETER

Bagn Bygdesamling
Historisk-, gårds- og krigsmuseum

Reinli Stavkirke
Stavkirke fra begynnelsen av 1300-tallet

Bagnsbergatn gård
Nasjonalt krigsminne

AKTIVITETER

Frozen singletrack
En Youtube-film som viser de gode sykkelmulighetene i området

Rafting / Flåteferd, juving og elvekajakk
Vannaktiviteter i regi av EOA

Stavadalen skisenter
Alpinanlegg ca. 25min kjøring fra Ølnesseter

Valdres Alpinsenter
Alpinanlegg ca. 35min kjøring fra Ølnesseter

Valdres Golf
Golfbane ca. 35min kjøring fra Ølnesseter

Fisking i Valdres
Portal med informasjon om fisking i Valdres

TURER

Turkarusellen
Turtips og konkurranse i Sør-Aurdal

Turblogg for Sør-Aurdal
Jørn Damslora sine turtips

Ølnesseter Hyttegrend på Facebook
Hytteeierne på Ølnesseter er veldig aktive på Facebook

Outtt
Nettside og mobilapp. med turtips for hele Valdres

Skisporet.no
Tips og status for skiløyper i nærområdet

Utsikten på Ølnesseter – Anbefalt av optikere!

Jobber du intensivt foran en pc-skjerm hele uka? Å la blikket få hvile på en horisont langt borte gir balanse og hvile for anstrengt øyemuskulatur. Gi øynene dine ferie – prøv panoramautsikten på Ølnesseter!

Ølnesseter Hyttegrend AS

Bli kontaktet

Ølnesseter Hyttegrend AS